Guller Zoltán: Soha ennyi magyar turista nem üdült még belföldön

A magyar lakosság 30 százaléka pihent valamilyen kereskedelmi szálláshelyen nyáron – mondta a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója legújabb podcastjában. Szezonértékelés és őszi kilátások.

Júliusban 1,2 millió belföldi vendég pihent a hazai szálláshelyeken, 160 ezerrel több, mint tavaly júliusban, és augusztusban is hasonló adatokat várnak – fejtette ki Guller Zoltán. Hangsúlyozta, hogy soha ennyi magyar turista nem üdült még belföldön július-augusztusban.

Guller Zoltán

A legnépszerűbb úti cél a Balaton, a teljes országos nyári vendégforgalom 40 százaléka itt realizálódott. A második leglátogatottabb célpont a Mátra-Bükk turisztikai térség, majd ezt követi Debrecen, Hajdúszoboszló és a Tisza-tó környéke.

Guller Zoltán elmondta, nagyon kedvezőek a szeptemberi előfoglalási adatok is, amelyek szerint szinte minden hétvégén csaknem telt házzal üzemelnek majd a vidéki szálláshelyek, és ez a tendencia várhatóan október közepéig folytatódik.

Kiemelte, hogy az MTÜ a napokban elindította új kampányát annak érdekében, hogy felhívja a figyelmet az őszi-téli-tavaszi turisztikai-kulturális-gasztronómiai lehetőségekre.

Hozzátette ugyanakkor, hogy a fővárosi szálláshelyek a javuló számok ellenére még mindig alacsony töltöttséggel üzemelnek. Mint mondta, Budapesten a turizmus bevételeinek 96 százalékát a külföldi vendégek adják, az idei nyár vendégforgalma pedig jelentősen alacsonyabb a tavalyinál.

A teljes országos nyári vendégforgalom 40 százaléka a Balatonnál realizálódott

A vezérigazgató kitért arra, hogy minél gyorsabban próbálnak segíteni az ágazat szereplőinek. Felidézte, hogy mintegy 14 ezer magánszálláshely kapott fejlesztésekre összesen több mint 40 milliárd forintot. Az idegenvezetőknek kiírt pályázatra 155-en jelentkeztek, hat kivétellel mindenki nyert, a pénzt szeptemberben folyósítják.

Felhívta a figyelmet arra is, újabb pályázati felhívás jelent meg a szabadvízi strandok felújítására, a 3 milliárd forintos keretösszegből újabb 80 strand újulhat meg a következő szezonra.

A podcastot ezen a linken tudja meghallgatni.

Forrás: turizmus.com