Felhívás a Virágos Magyarország Környezetszépítő Versenyre

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) 2022-ben 29. alkalommal indítja útjára a Virágos Magyarország versenyt, amelyre a települések önkormányzatai nevezhetnek. A kezdeményezés 1994 óta változatlan népszerűségnek örvend, kezdeményezés évente több mint 300 települést mozgat meg. A jelentkezők köre évről évre bővül, idén Erdély, a Vajdaság és a Felvidék magyarlakta települései is csatlakozhatnak.
A verseny célja a kulturált és vonzó településkép kialakítása, a fenntartható fejlődés szempontjainak következetes alkalmazása, a településen élők összefogásának ösztönzése, életminőségük javítása, a
környezettudatos gondolkodás és szemlélet erősítése, valamint a természeti és az épített örökség megőrzése és gyarapítása.
Idén környezetszépítő mozgalmunk visszatér eredeti célkitűzéseihez, így a versenyt a települési önkormányzatok részére, 5 települési kategóriában hirdetjük meg:
− falu: 1000 főig,
− falu: 1000 fő fölött,
− város: 30 000 főig,
− város: 30 000 fő fölött,
− Budapest kerületei.

A klasszikus versenyrészvétel mellett 2021 óta lehetőség nyílik tematikus nevezés benyújtására, amelyben az elmúlt 5 évben sikeresen megvalósult zöldfelületfejlesztéseit vagy partnerségi programjait
mutathatja be a település. Tematikus nevezéseket az alábbi témákban várjuk:
– Legvirágosabb főtér
– Legvirágosabb főutca
– Év fasora
– Év iskolakertje/óvodakertje
– Virágzó közösség
– Év tanösvénye, vagy tematikus útvonala

Egy település a klasszikus nevezésen túl egy tematikus nevezést is leadhat, de indulhat csak tematikus nevezéssel is, ezzel növelve esélyeit a sikeres versenyzésre. A tematikus nevezéshez egy rövid bemutatkozó
anyagot kérünk, amelyet az erre létrehozott online felületre tölthetnek fel. A bemutatkozó anyag elkészítését a honlapunkon szereplő tájékoztató anyagokkal segítjük.
A Magyar Turisztikai Ügynökség és a verseny szervezőbizottsága a környezetszépítő kezdeményezésen keresztül is szeretne továbbra is nyitni a határon túli magyarlakta települések felé. A tavalyi évhez hasonlóan az erdélyi, a vajdasági és a felvidéki magyarlakta települések is meghívást kapnak a versenybe.

A települési zsűrizések személyes jelenléttel történnek a nyár folyamán. A pályázóknak a felkészülési és bírálati időszakban az országosan elismert kertész, tájépítész, várostervező, környezetvédő és turisztikai szakemberekből álló szakmai zsűri az értékelés mellett tanácsadást is nyújt.
A zsűri a szakmai értékeléskor fokozottan figyel
− a település gondozottságára, tisztaságára, egységes képére;
− a fenntarthatósági és fejlesztési tervekre;
− a település zöldfelületi programjára, fejlődésére;
− a közösségi részvételre, a lakosság és a civil szervezetek bevonására;
− a település turisztikai jelentőségére és felkészültségére, látogató- és vendégbarát szemléletére;
− az önkormányzat erőfeszítésére, fenntartói szerepére és stratégiai gondolkodására;
− a nevelési-oktatási intézmények környezettudatos programjaira és eredményeire; valamint
− a korszerű hulladékgazdálkodásra és megújuló energiafelhasználásra.

A bírálati szempontok a következők:
− a település zöldfelületeinek minősége 50% (növényalkalmazás, burkolatok, utcabútorok, fenntartás tervezettsége, minősége)
− környezetvédelem, fenntarthatóság, környezeti nevelés 15% (környezeti elemek védelme, környezeti nevelés, klímatudatosság, fenntarthatóságot segítő tevékenységek)
− közösségi részvétel a település zöldfelületeinek kialakításában 15% (a lakosság, helyi közösségek, vállalkozások részvétele a közterületek szépítésében, helyi virágosítási verseny, közösségi tervezés, konzultáció)
− turisztikai vonzerő, turistabarát környezetkialakítás 10% (turisztikai attrakciók környezete, turisztikai tájékoztatás, vendégszeretet)
− önkormányzat felkészültsége, a versenyben való részvétele 10% (szakmai felkészültség, tervszerűség, stratégiai gondolkodás színvonala, a zsűrizésre történő felkészülés és a zsűrizés menetének lebonyolítása)

JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ: 2022. június 1.
A regisztráció és a részvétel díjmentes.

A versenyre való jelentkezésre a www.viragosmagyarorszag.hu weboldalon, a következő linken van lehetőség: www.viragosmagyarorszag.hu/telepules-reigsztracio
A versenyben résztvevő települések a www.viragosmagyarorszag.hu/telepules-regisztracio oldalon történt regisztrációt követően a regisztráció során megadott e-mail címre jóváhagyó e-mailt kapnak, az ebben szereplő linkre kattintva jutnak el a nevezési felületre.
Pályázatukat a nevezési felületen nyújthatják be. Amivel minden nevező településnek készülnie kell: jó minőségű digitális fényképek (1-10 db között, egyenként 1-5 MB közötti méretben készítve).

További információ:
www.viragosmagyarorszag.hu;
facebook.com/viragosmagyarorszag;
viragos@mtu.gov.hu
https://viragosmagyarorszag.hu/hirek/eredeti-hagyomanyaihoz-ter-vissza-a-viragos-magyarorszag