FATOSZ születésnapi kampány

Születésnapi kampányunk 2022-ben is folytatódik. Az újév során Szövetségünk tagjaival készítünk interjút. A megkérdezettek között többen már a kezdetektől részt vettek/vesznek a FATOSZ munkájában és mindennapjaiban. Most Önök is megismerhetik a történetüket.

Fogadják szeretettel a Haász Tamásné Magdalénával készült beszélgetést. Ezúton szeretnénk megköszönni Magdinak az eddigi odaadó munkáját és jövőbeli szakmai útmutatását.

🌻Mióta aktív tagja Szövetségünknek?

26 éve vagyok a Heves Megyei Falusi Turizmus Egyesület tagja, amely 27 éve létesült. Az Egyesület fennállásának első évét követően lettem tagja és titkára a Megyei Szervezetnek.

🌻Kérem, meséljen az alapításról, milyen emlékei vannak?

27 éve karácsony előtt, 5 fővel alakult meg a Heves Megyei Falusi Turizmus Egyesület, amelynek alapítótagjaival – egyikük sajnos már nincs közöttünk – a mai napig jó kapcsolatot ápolok. Közülük hárman falusi szálláshellyel foglalkoztak, ketten pedig a Heves Megyei Önkormányzat tagjai voltak. Az Egyesület az ő közbejárásukkal, a Heves Megyei Önkormányzat kérésére alakult meg.  Kiss János, akkori önkormányzati tag, ma már a Poroszlói Ökocentrum vezetője, vette kezébe az irányítást és egyengette az Egyesület útját. Segítségként magával hozta egyik önkormányzati kolléganőjét, Pájka Csillát, hogy közreműködjön az Egyesület vezetésben, igazgatásában és a tagok toborzásában. Kiss János neve ma is sokat jelent a szakmában belföldön és külföldön egyaránt. Ez utóbbi annak is köszönhető, hogy az általa igazgatott Ökocentrum látogatóinak 30-40%-a külföldről érkezik. János kiemelkedő tehetséggel irányítja és menedzseli a Centrum működését. Gyakran kérünk tőle tanácsot elsősorban a marketing technikák terén, emellett számos közös programot is szerveznek egyesületeink.

🌻Milyen szerepet töltött be az évek alatt a FATOSZ-nál?

26 éve vagyok az Egyesületünk titkára. Az évek alatt, ha nem is sokszor, de természetesen változott az elnökök személye. Ugyanakkor mindegyikük hozzáértéssel és profizmussal irányította a Szervezetet. Az első elnökünkkel, Halász Károllyal öt évig dolgoztam együtt. Károly ekkor a megyei önkormányzat alelnöke volt, amelynek köszönhetően kiemelt lehetősége volt az Egyesület érdekeinek képviseletében. Távozását követően Paulik Tibor lett az elnök, aki ekkor már 4-5 éve tagja volt a szervezetnek. Maga is falusi szállásadó volt, Nagyrévén üzemeltetett egy vendégházat és borászatot. Tíz éves közös munkát követően, végül családi okok miatt távozott az Egyesület éléről. Azóta, immáron tíz éve Hollóné Czvack Mariann tölti be az elnöki posztot. Mariann kiváló turisztikai szakember, aki nagy tudással és tapasztalattal rendelkezik. Egyesületünk irányítása mellett, Mariann évek óta dolgozik a Gyógyvizek völgye Egerszalók Demjén Egerszólát Turisztikai Desztinációs Menedzsment Egyesületnél. A két egyesület számos területen összedolgozik.

A közös munkára mindig nagy hangsúly került: mivel Egri székhelyű az Egyesületünk, az évek során igyekeztem felvenni a kapcsolatot a helyi civil szervezetekkel. Sikeres együttműködésünknek köszönhetően számos programot valósítottunk meg, kiemelném a jótékonysági és kulturális eseményeket, amelyeknek nagy jelentőséget tulajdonítok.

🌻Ön szerint miért éri meg FATOSZ tagnak lenni?

Úgy gondolom, hogy minden hasonló tevékenység alapvető feltétele, hogy legyen egy úgynevezett „ernyőszervezet”, amely érdekképviseletet lát el, támogat és akihez bármikor lehet fordulni. Sticky fontosságú, hogy a falusi turizmus minden helyzetben megfelelő érdekképviseletet kapjon. Ha nem lenne a FATOSZ, nem tudom, hogy kihez fordulhatnánk. Tehát egy biztos, szükség van egy országos központra, mert enélkül nem működik a szakma.

🌻Melyek a legemlékezetesebb pillantok az elmúlt közel 30 éves időszakból?

Rajongok a falusi turizmusért az összes problémájával együtt. Nagyon szeretem a falut és értem is a faluban élő emberek nyelvét, illetve, mivel hosszú ideje dolgozom együtt falusi vendéglátókkal, tudom, hogy itt mindig számíthatunk egymásra – ismerem őket, a házukat, a szolgáltatásaikat, a vendégszeretetüket, amelynek köszönhetően számos pozitív élményt szereztem az évek során.

Nehéz kiemelni egy dolgot a számos program és esemény közül, amelyet az elmúlt közel három évtizedben valósítottunk meg. De talán két eseményt említenék, amelyek igazán emlékezetesek voltak: 2006-ban a FATOSZ segítségével eljutottunk Franciaországba és lehetőségünk nyílt tanulmányozni a helyi falusi turizmust. Számos olyan példát láttunk, amelyre azt mondtuk, hogy mi is szívesen megvalósítanánk.

A következő jelentős esemény a 2007-es III. EuroGite (mai nevén RuralTour Europe) Falusi Turizmus Konferencia, amelyet hazánkban rendeztek meg. Az Egerben tartott eseményen, számos európai országokból érkező turisztikai szakember számára nyílt lehetőség a tapasztalatcserére. A program során négy területet ismerhettek meg alaposabban a résztvevők: az egerszalóki gyógyvizet és az erre épülő gyógyszolgáltatásokat, a noszvaji bor- és gasztroturizmust (Noszvaj az első falusi szálláshelyeket alapító terület), a mátraderecskei hagyományokat és kézművességet (szövés, fonás, csomózás), valamint a tisza-tavi aktív, vízi és kerékpáros turizmust.

🌻Napjainkban tevékenykedik a falusi turizmusban?

A mai napig aktívan foglalkozom a falusi turizmussal. A szakmabeliek számos esetben fordulnak hozzám tanácsért vagy útmutatásért. Ezt a munkát lerakni nem egyszerű, alapfeltétele, hogy találni kell egy alkalmas utódot, aki megfelelő hozzáértéssel látja el a feladatait. Talpraesett munkaerő kell, mivel a munka sokrétű és folyamatosan bővül.

 

Közzététel időpontja: 2022.01.28.