FATOSZ születésnapi kampány

Születésnapi kampányunk 2022-ben is folytatódik. Az újév során Szövetségünk tagjaival készítünk interjút. A megkérdezettek között többen már a kezdetektől részt vettek/vesznek a FATOSZ munkájában és mindennapjaiban. Most Önök is megismerhetik a történetüket.

Ezen a héten Dr. Hanusz Árpáddal, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Szervezet elnökével készült interjút olvashatják. Ezúton is szeretnénk megköszönni Hanusz Árpád eddigi és jövőbeni munkáját.

🌻Mióta aktív tagja Ön Szövetségünknek?

A 1992-ben megválasztottak a Falusi Turizmus Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Szervezet elnökének. 1993-ban az OTH által Hőgyészre összehívott turisztikai tanácskozáson tettem javaslatot egy országos falusi szervezet megalakítására és kaptam megbízást a szervezésre. Az akkori elképzelésünk, hogy a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat égisze alatt megalakuló érdekképviseleti szervezet leszünk meghiúsult. Az alakuló ülést a TIT Bródy Sándor utcai székházában tartottuk volna, ahová az utolsó percben politikai okból nem engedtek be. Ekkor mentünk a KVIF -re és Dr. Csizmadia László, akkori főigazgató szobájában tartottuk meg az első megalakulást szervező megbeszélést. Innen datálható a tagságom.

🌻Kérem, meséljen arról, milyen emlékei vannak arról, amikor csatlakozott a FATOSZ-hoz?

A megalakítás nem volt egyszerű, mert már működtetett Csáki Csaba egy szervezetet és a szervező munkát megosztotta a vele való konkurencia harc és az országban működő falusi vendégfogadók összeszervezése. Az 1994-es megalakulás után egyéni tagjai voltak a FTOSZ-nak. Kezdetben úgy dolgoztunk, mint egy nagy család és célunk volt, hogy minél előbb az EuroGites (2021-től RuralTour Europe) tagjai legyünk.

🌻Milyen szerepeket töltött be a FATOSZ-nál az elmúlt évek alatt?

Mint a szervezet alapítója 20 éven keresztül töltöttem be az általános alelnöki posztot és feleltem a nemzetközi kapcsolatokért. Időközben RIB (Regionális Idegenforgalmi Bizottságok) elnök is lettem a 6 megyés régióban és tagja voltam a magyar- román kormányközi turisztikai bizottságnak.

🌻Ha egy dolgot emelhetne ki az elmúlt évekből, mi lenne az?

Az elmúlt 30 évből két dolgot tudnék kiemelni. Egyrészt azokat az éveket, amikor a tematikus turisztikai utakat szerettük volna a hazai kínálatban is megjeleníteni és működtetni, biztosítva ezzel a folyamatos vendégforgalmat. Olyan országos hírű rendezvényeket szerveztünk, mint a „Szatmári Fesztivál” 10 helyszínnel vagy a „Gyümölcskarnevál”. A másik dolog pedig az az oktatási tevékenység, amit a Kárpát-medencében végeztem. Valójában Felvidéken, Kárpátalján és Erdélyben több mint 1000 embernek tudtunk a sikeres tanfolyami képzés után OKJ-s „Falusi Vendégfogadó” bizonyítványt adni, hozzásegítve a határon túli magyarokat a helyben maradáshoz és a megélhetéshez. Elismerésként megkaptam „Ukrajna Turizmusáért Díjat” és az RMDSZ elismerő oklevelét!

🌻Napjainkban is tevékenykedik a falusi turizmusban?

Napjainkban is tevékenyen részt veszek a munkában. Vezetem a megyei szervezetet. 2021- ben még részt vettem a Kárpátaljai Zöld Falusi turizmus tagjainak továbbképzésében és újabb tanfolyami csoport oktatásában is. Segítem a határon túli fesztiválok sikeres megrendezését! 2021-ben (Mezőgecsén, Borszéken).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A közzététel időpontja: 2022.03.11.