FATOSZ születésnap – Tolna megye

Hazánk egyik kisebb megyéjébe Tolnába invitáljuk most Önöket. Tolna megye páratlan természeti értékeivel, csendet, nyugalmat árasztó falvaival hívja a pihenésre, kikapcsolódásra vágyókat. Talán kevesen tudják, de a megye egyebek mellett arról is nevezetes, hogy területén nincsen egyetlen nagyváros sem, viszont annál gazdagabb folklórja, és annál több az érintetlen természet errefelé. Tolna megyében még ma is találunk olyan falvakat, ahol őrzik a hagyományokat, a helyi népviseletet és népszokásokat. Néprajzi szempontból különösen érdekesek a Sárköz falvai: Őcsény, Decs, Sárpilis, Alsónyék és Báta, de Bogyiszló és Sióagárd népi öröksége is országos hírű. Az egykori sváb falvak is jelentős építészeti és kulturális örökséggel rendelkeznek, ezek megőrzése is komoly feladat és lehetőség.
A megye páratlan természeti értékeit a szőlőparcellákkal tagolt, szemet gyönyörködtető dombvidékek, az apró falvakkal teli síkságok, valamint a Duna-Dráva Nemzeti Park részét képező, egyedi növény- és állatvilággal rendelkező Gemenci-erdő alkotja, amely Közép-Európa legnagyobb kiterjedésű ártéri ligeterdeje.
Turisztikai szempontból a fő vonzerőt a Duna, az erdők, a népművészet és a Szekszárdi-dombság történelmi borvidéke jelentik. A gemenci-erdő gímszarvasai és a gyulaji rezervátum dámvadállománya világhírűek. Az egészség- és falusi turizmus szinte összefonódik két gyógyfürdője, a gunarasi és a dunaföldvári környékén, de szerte a megyében színvonalas falusi szálláshelyekkel várják a vendégeket.

 

2021.10.22.