FATOSZ születésnap – Békés megye

Békés Megye Falusi Turizmusáért Egyesület tevékenysége

Az egyesület 16 alapító taggal indult, mára száznál több minősített szálláshellyel és egyre több vállalkozóval bővült. A falusi vendégfogadók programkínálatát a folyómentiségből fakadó horgász- és víziturizmus alapozza meg, de sokan kínálnak lovas- és öko-programokat, élénkülő a bio-termesztési és feldolgozási programajánlat, léteznek állatsimogató és gyümölcsöskerti, a hagyományőrző gasztronómiai, disznóvágási, valamint a humán fejlesztő ajánlatok is, mint a lovasterápiás, nyelvtanítási, hátrányos helyzetűek fejlesztő táboroztatási lehetőség.
A megyében élők életviszonyai nehezen fejlődnek, ezért lassan alakulnak ki a korszerű kapcsolattartás elemei, ami viszont biztosítja a természeti környezet fenntarthatóságát és konzerválja a hagyományok továbbélését.
A Békés Megye Falusi Turizmusáért Egyesület határmenti adottságait kihasználva építi romániai kapcsolatait és együttműködik az Arad és Bihor megyei vendégfogadókkal, közös honlapokon együttes programokat és szállást kínálva. Fölvettük a kapcsolatot a megye több európai testvérmegyéjével és kiépítettünk együttműködést a Deux Sévres francia megye, a Vajdaság Tartomány szerbiai, valamint a Mantova környéki olasz agrárturisztikai vállalkozóival.

Békés megye főbb kistájai és turisztikai attrakciói

Jól elkülöníthetők a kistáji rendszerből fakadó sajátosságok, a legélénkebb tevékenység a Körös-szögben és a Csanádi hátságon található. Előbbit a folyók és holtágaik alkotta vízi természet közeli foglalatosságok, a halászat és horgászat, a csónakázás és víziturizmus jellemzik, míg utóbbin a lovasturizmus minden lehetőségével várják a vendégeket.
A Kis- és Nagy-Sárrét vidéke szíkes pusztáin és vízi környezetein, valamikori sziget-településein az öko- és vadászturizmusra nyílik lehetőség, valamint a kulturális és népművészeti hagyományok továbbélésének élményeire. A Gyulai Várfürdő, Békéscsabai Árpád fürdő és Békési Gyógyfürdő alkotta Háromváros fürdőgyűrű kínálatához több kemping és üdülőház által nyújtott aktív turisztikai programkínálat csatlakozik. Az Orosháza-Gyopárosfürdő, Tótkomlós Rózsafürdő, Mezőkovácsháza és Mezőhegyes Termálfürdő, Végegyháza Népfürdő csoporthoz a térségben sólymászat, teljes körű kínálattal lovasprogramok tartoznak. A Biharugra, Zsadány, Körösnagyharsány, Mezőgyán és Geszt térség ökoturisztikai és Vésztő Mágori archeológiai bemutató területi kínálatát a tájegység népi kézműves és társadalmi kulturális hagyományainak adottságai egészítik ki a szórtan ott lévő falusi vendégházak kínálatában. A Szeghalom környéki településeken Dévaványa, Füzesgyarmat termálfürdői, a túzokos puszta, a Hortobágy-Berettyó természeti, madártani és növénytani ritkaságai kínálják magukat. A körösmenti települések népi kulturális hagyományai és bemutatásra kerülő művészeti emlékei választékosak. A népi hagyományokon alapuló disznótoros és kolbászkészítő bemutatók mellett a megye 14 településén 24 gasztronómiai fesztivált kóstolhatnak végig az év során idelátogatók. Külön vannak gyümölcs- és agrártermék-fesztiválok is, a térségre jellemző tésztafélék (tarhonya és lebbencs) népünnepélyei, valamint az itt honos italok közül jellemzően a pálinkafesztiválok. A népszokások bemutatói közül kiemelkedik a csorvási Lakodalmas fesztivál és esküvői ruhakészítési bemutató rendezvénye.
A megye kiemelkedő adottságai az aktív turizmus lehetőségek. Az Alföldi Kéktúra megyei szakasza csaknem 200 km-es, a piros jelzésű gyalogos látványutak immár 450 km-en elérhetők és folyton bővülnek, jó időben kerékpárral is járhatóak, a 3 térségben szervezett gyalogos teljesítménytúrák nagyon keresettek (Körös 50, Mályvád 55, Háromváros 50 és a kapcsolódó 20-30-40 km-es rétegtúrák, illetve a 70-100-120 km-es kerékpáros teljesítménytúrák). A megye az ország egyik legjobb apróvadas területeit kínálja, de számos nagyvadas terület is van és a dúvad kilövéses vadászat sem ritka. A Kettős, Hármas és Sebes Körös élővíze és holtágai a horgászok paradicsoma, emellett a bővülő csónakkikötő hálózat révén az egyre gyarapodó víziturizmust kínálják. A Sarkadtól, Gyulától és Körösnagyharsánytól induló túrák érintette települések fölsorolását mellőzve említjük meg Doboz-Szanazugot, Gyomaendrődöt és Szeghalom Várhelyet, mint a legfőbb vizibázisokat és Szarvas sokoldalú kínálatát.
Külön kell említést tenni több természeti és más, a falusi vendégfogadók közelében lévő túrák során érinteni ajánlott múzeumról, bemutatóhelyről. Az ismert és általában műemlékként számon tartott épületeken és gyűjteményeken túl említendő turista célpont lehet a Körösvölgyi Természeti Bemutatóház a Peresi holtág mezőtúr felőli ágánál, a Bodoky Károly Vízügyi Múzeum Körös-szabályozási tárlata a mezőberényi Kereki hídnál, a Biharugra határában lévő, a Ramsari védettségű halastórendszer élővilágát bemutató Madárvártát, az Ipolytarnócival vetekedő Vésztő-Mágori archeológiai bemutatóterületet és Csolt monostorát, a Tótkomlós melletti Nagykopáncs épen maradt Árpád kori katolikus templomát.

Feltöltés ideje: 2021. július 16.