Csodás Magyarország: Meseszép kastélykertek

Pompás kastélykertekben sétálni, piknikezni a test és a lélek számára egyaránt üdítő, a csodálatos látvány észrevétlenül tölt fel új energiákkal.

Esterházy-kastély, Fertőd
Akárcsak francia rokonáé, a „magyar Versailles” parkja is művészi kertkompozíció sugárirányú utakkal, formára nyírt örökzöldekkel, pompás virágágyásokkal. A vezetett sétákon a díszudvart, a franciaparkot, a hársfasort, az angolparkot és a rózsakertet is bemutatják. A Cziráky Margit-rózsakertben több mint 8000 tő rózsa illatozik.

Esterházy-kastély, Fertőd

 

Festetics-kastély, Keszthely
Az évszázados famatuzsálemeket őrző csodálatos kastélypark – a közelmúltban befejezett rekonstrukciónak köszönhetően – ma éppúgy néz ki, amilyennek a 19. században megtervezték. Ha kigyönyörködtük magunkat a bájos kerti tóban, a szökőkutakban és a hercegnői kamarakertben, irány a Madárpark, amelynek némelyik lakóját meg is lehet simogatni.

A keszthelyi kastély Pálmaháza

Festetics-kastély, Dég
A szabadkőművesek számos titkát őrző, klasszicista kastélyt körülölelő park hazánk legnagyobb és leglátványosabb angolparkja. A hosszan elnyúló, festői halastó, a romantikus gyalogoshidak és a sziget – rajta a vörös téglás Hollandi-házzal – ráérős sétákra csábít. A kastélyépület felújítása alatt is látogatható a park teljes területe.

Festetics-kastély, Dég

Andrássy-kastély, Tiszadob
A Loire menti hangulatot idéző, romantikus kastély parkja a Tisza holtágáig nyúlik le. Legszebb része a tiszafák koszorújába fogott, hímzéses parterkert, amely felülről szemlélve egy középkori liliom rajzolatát adja ki. Ne elégedjünk meg azzal, hogy a kastély hátsó teraszáról lefotózzuk a csodás látványt, érdemes lesétálni és elveszni a labirintusban.

Andrássy-kastély, Tiszadob

Károlyi-kastély, Füzérradvány
A kastély felújítása alatt is látogatható kastélypark patakokon átívelő hidakkal, halastóval és termetes famatuzsálemekkel – köztük az ország legnagyobb platánjaival – ejti ámulatba a látogatót. Akár többórás sétára is indulhatunk benne anélkül, hogy egy útszakaszt kétszer érintenénk. A teraszos franciakert panorámájával nehéz betelni.

Károlyi-kastély, Füzérradvány

Forrás: turizmus.com