Covid-19 kézikönyv szálláshelyek és vendéglátóhelyek számára

Megjelent a Magyar Turisztikai Ügynökség frissített Covid-kézikönyve szálláshelyek és vendéglátóhelyek számára, amely az üzemeltetők számára fogalmaz meg ajánlásokat, útmutatást. A cél az volt, hogy a kiadvánnyal hasznos segédanyag álljon rendelkezésre az újranyitó szolgáltatók számára a biztonságos működéshez.

A KÉZIKÖNYV AZ ALÁBBI LINKRŐL TÖLTHETŐ LE. 

Covid-19 kézikönyv szálláshelyek és vendéglátóhelyek számára

A vezetés feladata, hogy a szakmai és egészségügyi szervezetekkel, hatóságokkal együttműködve akciótervet készítsen és hajtson végre a járvány terjedését megakadályozó üzemeltetésre, takarításra, fertőtlenítésre, az esetleg előforduló fertőzésekkel kapcsolatos teendőkre.

Szálláshelyek

Fokozottan kell ügyelni a létesítmény tisztaságára, elegendő számban és mennyiségben rendelkezésre kell állnia vírusölő hatású (virucid) kézfertőtlenítő szernek, valamint szintén virucid hatású felületfertőtlenítő szernek és takarítószernek.

Általános irányelv, hogy a közösségi terekben és lakóegységekben a gyakran érintett felületeket és berendezéseket (közösségi mosdókat, kilincseket, villanykapcsolókat, lift- és felvonógombokat, csaptelepeket, pultokat, TV-távirányítókat, billentyűzeteket, torna-/fitneszeszközöket stb.) rendszeresen, a koronavírus ellen hatásos virucid hatású fertőtlenítőszerrel kell fertőtleníteni.

fürdőegységek és wellness részlegek üzemeltetése során az NNK „Útmutató a közfürdők üzemeltetéséről, higiénés feltételeiről és ellenőrzéséről a Covid-19 járvány miatti vészhelyzeti időszakában” című útmutatóban foglalt előírásai az irányadók.

Vendéglátóhelyek

A vendéglátóhelyeken dolgozó munkatársak személyi higiéniájára (rendszeres kézmosás, köhögési etikett stb.) különösen nagy figyelmet kell fordítani. A vendégek figyelmét fel kell hívni arra, hogy használják a bejáratnál elhelyezett vírusölő hatású kézfertőtlenítőt. Fontos, hogy a személyzeti étkezések biztosításánál is vegyük figyelembe ezen ajánlásokat.

Fokozottan kell ügyelni a létesítmény tisztaságára, elegendő számban és mennyiségben rendelkezésre kell állnia vírusölő hatású (virucid) kézfertőtlenítő szernek, valamint szintén virucid hatású felületfertőtlenítő szernek és takarítószernek.

Üzemi területen a felületek tisztításakor ügyelni kell a környezet vírusmentességének a megőrzésére, a munkafolyamatok megfelelő szétválasztásával, valamint a gyakoribb virucid fertőtlenítés bevezetésével.

Az ételek adagolása során kesztyű használatának előírása javasolt. Javasoljuk, hogy a konyhai személyzet is viseljen maszkot és kesztyűt az ételek készítésekor.

teljes vendéglátó egység naponta legalább kétszer fertőtlenítésre kerüljön (kötelező bezárási kötelezettség nélkül).

Virucid hatású kézfertőtlenítési lehetőséget kell biztosítani a vendégterekben is. A fertőtlenítőszer elérhetőségének helyét célszerűen kell megválasztani: bejáratnál, svédasztalos pult előtt/mellett, illemhelyeken, asztalokon.

Vendéggel érintkező munkatársaknak maszkot szükséges biztosítani.

Nem javasoljuk a klasszikus büfé étkeztetést.

Forrád: mtu.gov.hu