Barangolás a mecseknádasdi pincesorokon

A Mecseknádasdi Szőlő- és Bortermelők Egyesülete, a Mecseknádasd Open Nkft. és a Pécs Mecseki Borút Egyesület idén is megrendezi a Pécsi Borvidék egyik legkedveltebb őszi rendezvényét, a Mecseknádasdi Bor-Barangolót.

Mecseknádasdi hagyomány, hogy szeptember harmadik hétvégéjén nem csak a pinceajtók nyílnak a településre érkező látogatók számára, hanem a pincesorok is.

A több mint 300 éves szőlőtermesztési és borkészítési tradíciót máig őrzik a baranyai sváb faluban, így a kis présházakban, illetve a nagyobb családi pincészetekben sorakozó tölgyfa hordók és acél tartályok évről évre megtelnek minőségi borokkal.

A borkultúra erősen a mindennapok része, melyet a turizmus eszközeivel próbálunk bemutatni és megőrizni a Borút településeire érkező turistáknak. Erre kiváló alkalmak a különböző hangulatos borkóstolások, a pincejárások, valamint az egyéb borturisztikai fesztiválok is – hangsúlyozta Gonda Tibor, a Pécs-Mecseki Borút elnöke a lapunknak megküldött közleményben.

Három évvel ezelőtt a Bor-Barangoló rendezvényt is e célból álmodtuk meg közösen a Pécs-Mecseki Borút szakmai közreműködésével, hogy bemutassuk az egész falu színes borturisztikai kínálatát, s alkalmat teremtsünk a helyi borosgazdáknak, hogy bemutathassák a boraikat – árulta el Hetényi János, a Mecseknádasdi Szőlő- és Bortermelők Egyesületének elnöke.

A mecseknádasdi borturisztikai rendezvények között azért is egyedülálló az őszi mulatság, mert az nem csak egy, hanem négy pincesort is bemutat. Ezzel a szervezők lehetőséget teremtenek arra, hogy a borturisták a pincesorok között kirándulhassanak, megcsodálva a Puszta-tető nyújtotta páratlan kilátást.

Másrészt, a Bor-Barangoló során nagy hangsúlyt kapnak a minőségi borok, hiszen csak olyan bor kerülhet a látogatók poharaiba, melyet előtte az egyesület a zsűrizése során is jóváhagyott.

A rendezvény érdekessége, hogy a borkedvelők számára szakmai idegenvezetést is biztosítanak a pincejáráshoz: díjnyertes helyi borászok segítenek eligazodni a borkóstolás rejtelmeiben, ahogy a pincesorokon is! Így lehetőség nyílik beszélgetni a mecseknádasdi borokról, a szüretről, vagy a falu látnivalóiról is. Természetesen, bárki egyénileg is végig járhatja a távot, amihez ingyenes bortérképet is biztosítanak.

Idén 4 pincesoron, 12 nyitott pince és 36 fajta bor várja majd a turistákat, tehát minden pincénél 3 fajta bor kóstolható. Ezek között jellemzően hagyományos fehér- és kékszőlő fajtákat találunk (Chardonnay, Olaszrizling, Merlot, Cabernet sauvignon), de kínálunk gyümölcsös Kékfrankos rosé és siller, mint ahogyan prémium borokat is (grúz Szaperavi).Célunk, hogy a látogatók többsége végig járja az előre kijelölt „borutat”, s minden pincénél kóstolhasson helyi különlegességeket. Ezt próbáljuk motiválni egy bor-barangolási oklevél szerzési lehetőséggel is, melyhez pecséteket kell gyűjteni a nyitott pincéknél – mesélte el az esemény főszervezője, Pintér Réka.

A szervezők a napközbeni boros rendezvényen kívül, a Hetényi Családi Pincészet és Birtokra hívják az érdeklődőket az esti órákban, ahol vacsorázási lehetőség és egyéb kulturális programok is lesznek. A vacsora mellé egy echte holland zenekar – Zigeunerorkest / Régi nóták – lép fel, akik különlegessége, hogy magyar és román cigányzenét játszanak. A humor kedvelőit pedig a TV-ből is ismert Showder klub sztárja, Badár Sándor önálló műsora várja pincészet borkápolnájában.

Nyitott pincék és pincesorok:

  •  Trieb-pincesor: Garai Pince | Schraub Pince
  •  Schlawaker Grund: Hudák Weingarten | Keszler Pince | Gungl’s Weinkeller | Makk és Fiai Pince | Arnold Pince | Makk Pince | Rauschenberger Pince
  •  Czehmanns Grund: Schum Pince| Sós Pince
  •  Rékavölgyi-pincesor: Hetényi Családi Pincészet és Birtok

 

Fotó: Glasz Fotó

 

Forrás: turizmus.com

Feltöltés ideje: 2022.08.26.