Áprilisban enyhén romlottak a turisztikai cégek várakozásai

A Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvánnyal és a GKI Gazdaságkutató Zrt.-vel közösen havi gyakorisággal méri a turizmusban a konjunktúra várható alakulását és publikálja a Turizmus Konjunktúra Indexet, a piac és a közvélemény számára ezzel biztosítva információt a közeljövőben várható trendekről.

A TKI index 2023. áprilisban +2 ponton állt (-100 és +100 közötti skálán), mely szerint az ágazat szereplői helyzetüket enyhén javulónak, de stagnáláshoz közelinek érzékelik. Háromhavi emelkedés után az index értéke 2 ponttal korrigált áprilisban, így alatta marad az egy évvel ezelőtti értékének. A szálláshely-szolgáltatásban és a vendéglátásban emelkedett az index (mindkét alszektorban immár negyedik hónapja), míg az egyéb turisztikai szektorban kéthavi megugrás után jelentősen csökkent.

2023. áprilisban Közép-Magyarország és Nyugat-Dunántúl vállalkozásainak TKI indexe a régiók közül kiemelkedett, ezután Észak-Alföld, Dél-Alföld és Közép-Dunántúl következett átlagoshoz közeli megítéléssel. Mindeközben Észak-Magyarországon volt legrosszabb a szektor helyzete.

A foglalkoztatott létszám alakulása az elmúlt három hónapban az előző év azonos időszakához képest -1 ponton áll, mely azt mutatja, hogy szinte stagnált a kereslet a turisztikai ágazatban igényelt munkaerő iránt. Ugyanakkor az elmúlt hónaphoz képest 3 ponttal nőtt az index értéke. A következő három hónapra vonatkozóan azonban már +9 pontot mértünk, mely azt jelenti, hogy a cégek kezdik bővíteni a munkaerőállományukat.

A turisztikai cégek 84%-a emelt árat az elmúlt 3 hónapban, miközben 90%-a számolt be működési költségei növekedéséről. Az árnövekedés átlagosan 18%-ot, míg a működési költségeké 44%-ot tett ki. Vagyis a cégek továbbra sem tudták áraikban érvényesíteni a költség-növekedést. Ráadásul, ez az olló három havi zárulás után újra jelentősen nyílt áprilisban. Mindez továbbra is alátámasztja a turisztikai szektor támogatásának indokoltságát.

Áprilisban a turisztikai cégek 47%-a jelezte, hogy a következő 3 hónapban várhatóan emelni fogja szolgáltatásának árát, 51%-uk nem változtat az árakon, míg csökkentést 2% jelzett. A szálláshely-szolgáltatásban az új szezon indulásával 53% az emelést tervezők aránya, miközben a vendéglátásban 52%, az egyéb turisztikai szektorokban 34% tervez emelni. A turisztikai cégek 41%-a a közelmúltban is emelt árat és a közeljövőben is emelni fog.

A következő három hónapban az előző év azonos időszakához képest a szállásadók 67% vár növekedést a vendégéjszakák számában, 28%-uk stagnálást, s 4%-uk vár visszaesést. A vendéglátásban működők közül 33% vár vendégforgalom növekedést, míg 47% stagnálást, 20%-uk pedig visszaesést vetít előre.