A természet látványos őszi ünnepe a Hortobágyon

Az ősz beköszöntével újra megrendezik a Szent Dömötör-napi Behajtási Ünnepet és Darufesztivált, október 24-én, Hortobágy Vásárterén!

Szent Dömötör a pásztorok egyik legismertebb védőszentje volt az Alföldön, a legelő haszonállatok behajtása az ő neve napja tájékán történt. A behajtáshoz, vagy más néven beszoruláshoz kapcsolódott a pásztorok elszámoltatása és bérfizetése is. Dömötör napjának megünneplése a „dömötörözés” a pásztorok körében mindig is nagy eseménynek számított, amelyre már jó előre készültek a csárdában, vagy az úgynevezett pásztorházban, s akár több napon át mulattak, pásztorbált tartottak. A Behajtási ünnepség 14:00 órakor, a Hortobágyi Nonprofit Kft. rackajuhainak Kilenclyukú hídon való áthajtásával kezdődik. Megtekinthető lesz a hatos szürke marha és a ritkaság számba menő négyes bivalyfogat is, valamint a lovas fogatok. A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság szervezésében a Szent-Dömötör napi Behajtási Ünnephez csatlakozva idén is lesz Darufesztivál, mely ebben az évben színpadi programok nélkül valósul meg. A Darufesztivál fénypontjai a hajnali-, és alkonyati darules túrák, ahol a résztvevők megfigyelhetik a darvak vonulásának lélegzetelállító látványát. A Hídivásár után újra benépesül a Vásártér, mivel Hortobágy Község Önkormányzat ismét kézműves vásárt szervez.

A Szent Dömötör-napi Behajtási ünnep és Darufesztivál – a darus túrák (hnp.hu/daruvonulas) kivételével – ingyenesen látogatható.

Az eseményről bővebb információt a Nemzeti Park weboldalán olvashatnak: https://www.hnp.hu/hu/szervezeti-egyseg/turizmus/1319/behajtasi-unnep-es-darufesztival

 

A cikk forrása: turizmus.com

A közzététel időpontja: 2021.10.20.