A matrjoska-kilátó és a vak herceg menedéke

Fantasztikus természeti látnivalókra felfűzött túraútvonalak, évezredes műemlékek és gazdag népi hagyományok várják a Kelet-Mecsek turistáit. A gyönyörű vidékre a Baranya Megyei Önkormányzat invitálja sajtóanyagában a látogatót.

A sűrű erdővel borított hegyeket-völgyeket a Zengő csúcsa uralja. A hegytetőn – 162,9 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásból – a közelmúltban készült el a toronyház-magasságú kilátó, ahonnan tiszta időben a Balatonig és a Papuk-hegységig ellátni – írják. A csodálatos panoráma ráadásul egy rövid, ámbár meredek sétával bárkinek elérhető.

A Zengő kilátója Fotó: Baranya Megyei Önkormányzat

A Pécstől keletre fekvő, a zöld százféle árnyalatában játszó hegytömb lábánál terül el három hangulatos kistelepülés, Hosszúhetény, Pécsvárad és Mecseknádasd. Bármelyiket választhatjuk kirándulásunk bázisának, hiszen a Mecseket keresztül-kasul behálózó turistautak mindenhonnan elérhetőek.

Hosszúhetényben a falu gazdag magyar–sváb népi örökségét bemutató tájházát és a mára letűnt szakma izgalmas emlékeit bemutató borbélyműhelyt érdemes felkeresni. A falutól északra kényelmes sétával, de akár gépkocsival is elérhető az idilli völgyben fekvő Püspökszentlászló. Egyetlen utcáját főleg üdülőnek használt, szépen karban tartott sváb parasztházak szegélyezik. Az utca végén, évszázados fákkal körülvéve áll a pécsi püspökök gyönyörű, barokk stílusú kastélya.Az épülethez egy kicsiny kápolna tartozik, körülötte pedig 84 féle különleges fa- és cserjefajt felvonultató arborétum terül el. A környék védett erdeinek leghíresebb növényfaja a bánáti bazsarózsa. A világ teljes állományának 90%-a itt él – olvasható a tájékoztatóban.

Püspöki kastély Püspökszentlászlón Fotó: Baranya Megyei Önkormányzat

A közeli Pécsvárad legfőbb nevezetessége a több mint ezer éves bencés apátság és vár, hazánk legrégebbi, ma is álló temploma. A város feletti dombon Géza fejedelem építtetett udvarházat, majd Szent István király Koppány legyőzését követően alapított kolostort. Később, Könyves Kálmán és hatalomra törő öccse véres viszálya idején a falai között lelt menedéket a bosszúból megvakított Béla herceg. A történelem kerekének fordulásával a vak bujdosóból II. Béla néven Magyarország királya lett.

A hegység túloldalán lévő Mecseknádasdot sem szabad kihagyni a programból. Mielőtt bevennénk magunkat a rengetegbe, látogassuk meg a helyi svábok kulturális hagyományaira emlékező tájházat és a Schlossbergnek nevezett dombon álló középkori templomromot. Nyugat felé indulva egy rövid sétával elérjük a Réka-vár romjait.

A vártól néhány száz méternyire állnak Óbánya házai. A festői kis falucskából a Kelet-Mecsek legvadregényesebb, tavakkal és vízesésekkel tűzdelt völgyében, kényelmes gyalogtúrával juthatunk el Kisújbányára. Ez az erdőmélyi község a XVIII. században itt dolgozó üvegkészítők otthona volt, emléküket egy rekonstruált olvasztókemence – huta – őrzi.

A festői Óbánya Fotó: Baranya Megyei Önkormányzat

A környék fejlesztésére 162,9 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert a Pécsvárad Város Önkormányzata, a Baranya Megyei Önkormányzat és a Baranya Megyei Önkormányzati Hivatal alkotta konzorcium. TOP-1.2.1-15 kódszámú, „Zengő kincse – A Zengő hegy ökoturisztikai fejlesztése” című projekt két legfontosabb beruházása a Zengő-kilátó és egy turisztikai látogatóközpont építése a Pécsvárad melletti Dombay-tónál. A projekt ráirányítja a figyelmet Kelet-Mecsek bármely évszakban tartalmas programot kínáló szépségeire. Csak egy jó bakancsra, egy hátizsákra és egy térképre van szükség és nekivághatunk ennek a sok titkot rejtő, vadregényes tájnak.

Forrás: turizmus.com