5,5 millió beoltott után nem kell védettségi igazolvány a szállodákban, éttermekben

A kormány a szerdai kabinetülésen úgy döntött, hogy 5,5 millió beoltott után megszűnik a köztelező maszkhasználat, és nem kell a védettségi igazolvány szállodákban, strandokon, éttermekben, fürdőkben.

Ez a célkitűzés néhány napon belül elérhető – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón.

Tömegrendezvényeket – sporteseményeket, koncerteket, fesztiválokat, éjszakai zenés szórakozóhelyeket – viszont továbbra is csak védettségi igazolvánnyal lehet majd látogatni.

Gulyás Gergely

Július 1-jétől hatályba lép Magyarországon az európai zöld útlevél, vagyis az uniós oltási igazolvány, amely papíralapon a kormányablakokban lesz igényelhető, elektronikusan pedig az ügyfélkapun keresztül. Jövő hétfőtől tájékoztató kampány indul, és valamennyi, a zöld kártyával kapcsolatos részletet ismertetnek majd. A kártya három okból állítható majd ki: a betegségen való átesettség, negatív PCR-teszt és védőoltás megléte esetén.

Magyarország a környező országokkal és a népszerű vakációs célokkal folyamatosan köt külön megállapodásokat is a magyar védettségi igazolvány elfogadásáról – tette hozzá a miniszter.

A közúti határátkelőhelyeken a normális rend a legtöbb helyen visszaállt, a belső schengeni határokon Szlovéniába, Szlovákiába, Ausztriába megszűnik a határellenőrzés. Románia, Horvátország és Szerbia esetében a korábbi szabályok szerint áll helyre a határellenőrzés, egészségügyi ellenőrzés már nem lesz, Ukrajna esetében pedig maradnak az eddigi szabályok.

Kérdésre a miniszter közölte: jelenleg úgy tűnik, biztonságosan meg lehet rendezni az augusztus 20-i ünnepségeket és a tűzijátékot. A legfrissebb adatok szerint nincs olyan variánsa a koronavírusnak, amely ellen az oltás ne biztosítana magas szintű védelmet.

Forrás: turizmus.com

Feltöltés dátuma: 2021. június 24.